HTML

2010. augusztus 20-27.

Az ózdi Hétes telepen, mélyszegénységben élő roma gyerekeknek immár 4. éve tartanak alkotótábort önkéntes civilek. Ez a blog a tábor életét örökíti meg a gyerekek szemszögéből.

A médiaképzés a tavalyi táborban indult, a 2009-es blogot itt olvashatja el.

Az önkénteseknek a tábor ideje alatt nem lesz idejük a moderálásra, ezért ebben a blogban nem lehet kommentelni, ha kérdése, véleménye van, írjon erre a címre: hetes09@gmail.com.

Archívum

2010.08.29. 12:44 klucsev

A zárónap képei

A képeket készítették: Feri 10 éves, Szili 12 éves, Andika 8 éves, Rena 8 éves, Áron 18 éves, Királylány 12 éves, Zoli 12 éves, Scooby Doo 13 éves, Patrik 12 éves, Olivér 10 éves

2010.08.29. 09:48 barimari

Rövid részlet a készülő horrorfilmből

A filmes csoport Bódis Kriszta vezetésével horrorfilmet forgatott a tábor ideje alatt. A történetet a csoport tagjai találták ki, játszották el és vették fel. A filmforgatás a tábor végeztével is folytatódik. Egyelőre ez a három perces részlet készült el.

2010.08.28. 13:25 klucsev

A filmes csoport munka közben

 

A képeket készítették: Attila 15 éves, Regina 14 éves, Áron 18 éves

2010.08.26. 17:12 barb

Kirabolták a csámcsogó Kalózt

Zoli, Kristóf, Samuka, Májki és Patrik fent voltak az imateremben Yvette-tel és Rékával a drámafoglalkozáson. A színpadon az apuka volt meg a fia, őket Kristóf meg a Samuka játszotta. A darabnak Az eltűnt apuka volt a címe. Kristóf látta a Samukát, de Samuka nem látta őt, mert vak volt. Aztán elkúszott Samuka, a Kristóf át akarta ölelni, de nem tudta, mert nem látott, de végül megölelték egymást.

Amikor lejöttek a színpadról, az összes gyerekkel tapsoltak, dobogtak a lábukkal, csettingettek, számoltak, ugráltak és táncoltak. Úgy volt, hogy mutatott az Yvette egy mozdulatot vagy ritmust, és a többiek utánozták, aztán a gyerekek mutattak és a többiek utánozták.

Aztán volt a Kalóz kincse játék. Mindenkinek le kellett venni magáról valami ruhát, és az Yvette elvette őket, mert ő volt a kalóz. Lefeküdt aludni, és álmában csámcsogott. Mindenkinek el kellett lopni egy ruhát. Halkan és szépen lassan kellett odamenni, úgy hogy ő ne ébredjen fel. Mindenkinek sikerült visszaszereznie valamit.

István, 10 éves

2010.08.26. 15:08 barb

A zsákban futás sikerült a legjobban

A bohócműsor után a füvespályán sportversenyt rendeztek. Négy csapat volt, akik a rajtnál álltak, és volt egy cél, amit meg kellett kerülniük, és visszajutniuk a rajthoz. Volt békaugrás, pókmászás, zsákban futás, talicskázás, meg labdát kellett szorítani a nyakunk alá és úgy kellett futni vele. Én Ödön csapatában voltam, Zolival, Krisztiánnal, Zsoltival, Zsuzsival, Hamissal és Lajossal. Én voltam a leggyorsabb a csapatban. A békaugrásban és a zsákban futásban elsők voltunk, ezért mi lettünk az egyik első helyezett, a másik pedig Piperke csapata. A második Ágiék csapata, az utolsó helyezett pedig Ella csapata volt. A verseny után a mai fellépésre készültünk a színpadon, Dögös Robira táncoltunk.

Királyfi, 12 éves

2010.08.26. 11:07 barb

Piperke és Ödön mutatványai

Feuer Yvette és barátai játszották Piperkét, Ödönt és Mamát. Egy bohócmutatványt mutattak be, amiben Piperke szerelmes lett az Ödönbe. Piperkét azért hívták így, mert mindig fésülgette a haját. Ödön feldobta Piperkét és pörgött vele, aztán Piperke rollerezett a színpadon. A Mama gitározott, Ödön a fésűvel hangot adott, és azt énekelték a gyerekekkel együtt, hogy Egy kis malac röf-röf-röf... Önkénteseket hívtak ki és karikákat dobáltak a kezükre. Mama húzta a táskáját a színpadon, majd letérdepeltek és egymást átugrották, és Ödön hátán biciklizett Piperke. Mikor vége lett a darabnak, meghajoltak, és a gyerekeknek a haját is megfésülték az óriásfésűvel.

Zoli, 13 éves és Matyi, 12 éves

2010.08.26. 09:46 klucsev

A hatodik nap képei

A képeket készítették: Feri 10 éves, Szili 12 éves, Andika 8 éves, Rena 8 éves.

2010.08.25. 22:02 barimari

Adjon egy polót, nénike!

Készítette: Királylány 12 éves, Zoli 12 éves

2010.08.25. 11:52 barb

Dobozdíszítés és polófestés

A Kultúra és Világteremtő csoport ma ketté vált. Az egyik csoportban dobozt készítettünk, a másikban polókat festettünk. Felmentem az imaterembe és leültem a földre, volt ott egy nagy nejlon, azon pedig festékek és fehér polók. Festettünk szivaccsal és ecsettel a polókra mintákat, amiket akartunk. A csoportvezetők Ági és Boros Sári néni voltak. Velem együtt Dzseni, István, Liza, Hamis, Márió és Junior festett. A polókra szivaccsal és ecsettel mintákat festettünk zöld, sárga, piros és kék színekkel, például autókat, kockákat, virágokat és figurákat. Néhányan rárták, hogy B13, a bűnös negyed című film miatt, ami nekünk nagyon tetszett. Amikor már mindenki kész lett a festéssel, egy kötélre kellett rakni a polókat. Kb. fél óra kell, hogy megszáradjanak a polók, és akkor felvehetjük és hazavihetjük.

Szili, 11 éves

A másik csoportban a dobozokra szalvétákat kellett ragasztani. Meg kellett várni, hogy megszáradjanak a dobozok, a száradás ideje kb. tíz perc volt. Volt mindenféle mintájú szalvéta, és azt ketté kellett szedni, hogy rá lehessen ragasztani a kartondobozra. Ennek a szalvétatechnikának a neve dekupázs. Volt például kakas, párduc, télapó, hajó, zebra, macska, ló, házikó, malac, kutya mintájú szalvéta is. A csoportvezetők Papp Sári és Nóra néni voltak. Én olyan dobozt csináltam, amin volt kakasminta, tettem rá párducot meg zebrát is. A dobozt felfűzöm cérnára, és a cérnát felakasztom a csillárra, és akkor majd forogni fog a szép, díszes doboz.

Scooby Doo, 13 éves

2010.08.24. 22:09 klucsev

Az ötödik nap képei

2010.08.24. 15:07 barb

A nyulak választása

A gyerekeknek az állatokat kellett utánozni, például bikát, baglyot, rókát, malacot, mérges kígyót, ragadozó madarat, nyulat, és udvari bolondot, öregembert, kínai asszonyt és politikust. Ha jól sikerült az utánzás, akkor kaptak egy álarcot, de mielőtt felvehették azokat, meg kellett mosni a kezüket és az arcukat. De ebből baj volt, mert az egyik cigányember azt hitte, hogy lenézik a gyerekeket. Erre a rendező azt mondta, hogy nekik ezek a munkaeszközeik, ezekkel dolgoznak, és nem lehetnek piszkosak.

Aztán szétosztották a gyerekeket négy csoportra, és minden csoportban a gyerekek mondtak egy-egy ötletet. Az egyikben például azt találták ki, hogy szavazzanak a politikusra a nyulak. A másik csoportban elment a vadász kergetni az állatokat, de az állatok eltűntek, és egy kislányt kértek meg, hogy mentsék meg őket.

Miután kitalálták a színdarabokat, csoportonként felléptek a színpadon, és előadták azokat. Az sikerült a legjobban, az tetszett a közönségnek, amiben a disznókat majdnem megették az állatok: a bagoly, a majom és a kígyó. A vadász lelőtte őket, kivéve a malacokat és a majmot, akit eladott ezer euróért az állatkert igazgatójának.

Királylány, 12 éves

2010.08.24. 14:00 barimari

Sajókaza hasonlít Héteshez?

                                         Készítette: Zolika 12 éves, Krisztián 12 éves, Ádám 12 éves

2010.08.24. 11:56 klucsev

A negyedik nap képei

A képeket készítették: Királyfi 12 éves, Andika 8 éves, Kristóf 13 éves, Adri, 10 éves, Patrik 12 éves, Olivér 10 éves, Szili 12 éves

Szerkesztette: Attila 14 éves

2010.08.24. 11:31 barimari

Az Utcai Alkotószínház előadása Hétesben

                                            A videót készítette: Inez 12 éves, Krisztián 15 éves

2010.08.24. 11:06 barb

Interjú Simon Balázzsal

- Honnan jöttek?

- Budapestről érkeztünk.

- Mi a foglalkozásuk?

- Van színházrendező közöttünk, van táncos, van színész és vannak artisták a társulatunkban.

- Mi a neve a színházuknak, és hol szoktak fellépni?

- Az a neve, hogy Utcaszínházi Alkotóközösség, és rendszeresen fellépünk ilyen településeken is, mint a tietek, városok, nagyvárosok különböző terein, utcáin, szabadtéri fesztiválokon, börtönökben, szociális intézményekben, kórházakban, olyan helyeken, ahol egyébként nem juthatnak könnyen az emberek színházhoz.

- Hogy találták ki azokat a darabokat, amiket a gyerekek előadtak?

- A munkamódszerünk ilyenkor az, hogy összegyűlnek a szereplők, és közösen kitalálnak egy történetet, és a hozzá való szereplőket. Ebbe mi nem szólunk bele, hanem hagyjuk őket, hadd dolgozzanak. Végül abban segítünk, hogy hogyan lehet ezt előadni.

- Akkor ez egy kitaláció?

- Igen, ez egy fikcióból és improvizációból összeálló színdarab volt.

- Jól érezték magukat itt nálunk?

- Nehéz volt, de remélem, hogy jó emlék lesz.

2010.08.24. 10:00 barimari

Megatánc

Készítette: Királyfi, 12 éves

Szöveges tudósításunkat itt olvashatják el.

2010.08.23. 22:38 klucsev

A harmadik nap képei

 

A képeket készítették: Andi 9 éves, Adri 8 éves, Viola 8 éves, Királyfi 12 éves, Szili 11 éves, Királylány 11 éves, Hóember 9 éves.

2010.08.23. 11:43 barb

Cigányok és magyarok egy színpadon

A Romano glaszo együttes énekelt tegnap délután a Hétesben a színpadon. A cigányok a sátorban lócákon ültek, és úgy nézték és hallgatták a koncertet. Az együttesben egy férfi gitározik, és három kislány (11-15 évesek) énekel, közülük csak az egyik cigány, a másik kettő magyar. Ők hagyományos cigányzenét játszanak, például a "Cigány himnuszt", a "Zöld az erdőt", és még más magyar, orosz és szlovák dalokat. A kislányok nemcsak énekeltek, hanem lejöttek a színpadról és táncoltak is. A Gergő, a Kati és a Juli nővér is beálltak, aztán a közönség is. A hétesi cigányoknak tetszett a tánc és a zene, volt, aki sírva is fakadt, mert olyan jó volt. Én még korábban nem hallottam őket, de nekem is nagyon tetszett. Jó lenne, ha eljönnének máskor is.

Szili, 11 éves

2010.08.23. 00:38 klucsev

A második nap képei 2.

A képeket készítették: Andi 9 éves, Adri 8 éves, Viola 8 éves, Királyfi 12 éves, Szili 11 éves, Királylány 11 éves, Hóember 9 éves.

2010.08.23. 00:02 klucsev

A második nap képei 1.

A képeket készítették: Andi 9 éves, Adri 8 éves, Viola 8 éves, Királyfi 12 éves, Szili 11 éves, Királylány 11 éves, Hóember 9 éves.

2010.08.22. 23:37 barimari

Interjú Bari Laci koreográfussal

A videót készítette: Attila, 14 éves. Riporter: Scooby Doo, 13 éves.

2010.08.22. 12:37 barb

Egy őstehetség lett az első a táncversenyen

Bari László, az L. L Junior Tánciskola koreográfusa, Soma, énekesnő, Salgó Ella, balettáncos, Pókos Ilona cigánytáncos voltak a tegnapi táncverseny zsűrijének a tagjai. Mindenki két percet táncolhatott, 1-5-ig lehetett pontozni. Gyöngyi néninél kellett jelentkezni a táncra, és ő felírta annak az együttesnek a nevét is, amire szerettek volna táncolni (például L. L. Junior, Dögös Robi, Dombóváriak együttes) a jelentkezők. Az első táncosoknak még többet kellett volna gyakorolniuk - mondta nekik Soma. A másodiknak színpadra álló Joliék 12 pontot kaptak a zsűritől. Huszonnyolcan iratkoztak fel, de abból nem mindenki lépett színpadra.

Bari László azt tanácsolta a táncosoknak, "hogy ne nagy arccal táncoljanak, hanem kis arccal és jobban". A Mike elsőnek kapott 5 pontot a táncosok között. A zsűri igazságosan pontozott, mindig mondtak jó véleményt a fellépőkről. Voltak olyanok, akik a táncban cserben hagyták egymást, nem együtt táncoltak, hanem külön-külön, nem néztek egymás szemébe, a zsűrinek táncoltak és nem maguknak. Volt két kislány, akik közül a 9 éves Fatimának a Soma azt mondta, "hogy ő egy őstehetség, és ha ezt a táncot tovább tanulja, akkor profi lehet belőle". Soma elcsodálkozott, amikor az egyik 9 éves kislány befejezte a táncát, hogy "hogy lehet valaki ilyen szexi". Volt olyan is, hogy a zsűri vagy a közönség visszahívta a színpadra azokat a táncosokat, akik nagyon jók voltak. A rendőrök is belátogattak Hétesbe, hogy minden rendben van-e a "fesztiválon", de csak kb. tíz percig voltak, aztán elmentek.

Az eredményhirdetés előtt az összes fellépő felment még egyszer a színpadra táncolni. A zsűri az első díjat Fatimának és Lizának adta, a nyereményük egy Barbie baba volt. Három második helyezett volt: - Mike és Patrik (labdát kaptak), - Sziszi és Marci (ékszereket és bort kaptak), - Szabina és Zsolt (torták kaptak). A harmadik díjat is hárman kapták: - Istvánka és Dzseni (filcet, füzetet, ékszereket kaptak), - Renáta és Dalma (ajándékcsomag), - Miklós (labda). Az ünnepélyes díjátadó ma délelőtt volt az Alkotóházban.

Scooby Doo, 13 éves

2010.08.22. 10:26 barimari

Sportriporter bevetésen

                                                                                   Készítette: Kristóf, 12 éves

2010.08.21. 23:19 barimari

Soma: Rengeteg szeretetet kaptam a hétesi cigányoktól

                                                        Készítette: Regina, 14 éves

2010.08.21. 19:55 klucsev

Az első nap képei 2.

A képeket készítették: Szili 11 éves, Királyfi 12 éves, Kati 13 éves, Andi 8 éves, Patrik 12 éves